kHet eten is zo! en de prijs is een la
DONKER EN LARSEN TROUWSTE BEZOEKERS BEDRIJFSRESTAURANT
Ze zijn al jaren gepensioneerd maar komen nog elke dag
op het hoofdkantoor. Niet om te werken maar om warm
te eten. Elke dag treffen ze elkaar aan hetzelfde tafeltje
in het bedrijfsrestaurant. Als Larsen een keer niet komt
opdagen begint Donker zich al zorgen te maken. En
omgekeerd.
Beide heren werkten vroeger bij
de HBU maar dat is meer
toeval. Donker is met zijn zevenen-
zestig de jongste van de twee. Zijn
leven lang at hij tussen de middag
op de bank. Eerst in de kantine van
de HBU. 'Daar hadden ze niet meer
dan een broodje en een koppie
soep\ vertelt hij. 'Het was een gewo-
ne soeploods', meent Larsen die de
lunchgelegenheid van het ABN
hoofdkantoor graag een vijfsterren
restaurant noemt, ook al weet hij
dat hij daarmee overdrijft.
Blik Smack
Na de fusie in 1967 met de ABN
mochten HBU-ers van de (betere)
restauratieve voorzieningen van de
ABN gebruik maken. Ze voelden
het als een weldaad. Toen Donker
met zestig jaar in de VUT ging
dacht hij: zou ik hier mogen blijven
eten? Het bleek geen bezwaar.
Larsen (85) eet pas sinds een paar
jaar bij de bank. Heel lang zorgde
hij voor zichzelf. Het viel hem
zwaar zoals het hem in het weekend
nog steeds zwaar valt. 'Afgelopen
zondag had ik een blik Smack in
huis', vertelt hij. 'Maar ik had geen
zin om het open te maken. Ik heb
een eitje gebakken. Aardappels ko-
ken, vlees braden, ik kan het wel
maar ik vind het zo'n gedoe.'
Hij lacht om zichzelf want de hu
mor heeft hem ondanks zijn hoge
leeftijd niet verlaten. Zijn disgenoot
Donker is wat serieuzer van aard.
'Als je geen vrouw hebt is dit hier
een geweldige oplossing', zegt hij
ernstig. Dat moet Larsen beamen:
'Ik kijk er elke dag naar uit. Het
eten is zo! En de prijs is een lacher-
tje. We waarderen het echt geweldig
dat we hier kunnen eten.'
Jonge meisjes
Elke dag zitten ze aan hetzelfde ta
feltje. Dat komt door Becker, een
andere gepensioneerde die jarenlang
op de bank at. 'Becker is nu dood',
Donker (1.) en Lar
sen (r.): de vis van
vrijdag is het lek-
kerst!
Foto's: Dijkstra