Koken
op je kamer
v—1
tot het schuimt. Dan de
bloem, bakpoeder, mes-
punt zout en even ver-
warmde honing met de
kruidnagel erdoor. Het
deeg kneden, een half uur-
tje koud wegzetten en hier-
na uitrollen tot een niet te
dunne lap, waar je de
kransjes uit kan steken.
Druk vijf amandeltjes in
elk kransje en bestrijk ze
met wat melk. Leg ze dan
op een beboterd bakblik in
een matig warme oven
(160°C).
Baktijd: 15 a 20 minuten.
Bij de borrel ben je na zo'n
eetdag wel toe aan iets har-
tigs. Wij dachten aan krui-
dige kaaskoekjes.
Ingredienten:
125 gram bloem
100 gram geraspte oude
Goudse kaas
100 gram boter
1 eierdooier
kummelzaadjes
gedroogde dille
paprikapoeder
Van de bloem, geraspte
kaas en boter een deeg kne
den en dit een half uurtje
in de koelkast zetten. Rol
het hierna uit tot een lap
van een Vi cm dikte en
steek hieruit de koekjes.
Bestrijk ze met eierdooier
en bestrooi dan een derde
deel ervan met kummel en
een derde deel met ge
droogde dille.
Plaats de koekjes midden
in de hete oven (200°C) op
een beboterd bakblik en
bak ze in ongeveer 10 mi
nuten goudgeel. De blank
gebleven koekjes kan je
dan met paprikapoeder
bestrooien.
Wij hopen dat jullie wat
aan deze recepten hebt.
Overigens smaakt een
kerststol ook lekker bij een
zondags ontbijt en de da-
gen voor en na kerst gaan
de kransjes er ook nog goed
in. Wij beiden wensen jul
lie vast prettige feestdagen
maarlet een beetje op
de calorietjes.
Betty en Marita
In een kom heet water de
rozijnen en krenten onge
veer vijf minuten laten
wellen. Afgieten en met
keukenpapier droogdep-
pen. Sukade en Franse
vruchtjes fijnsnipperen.
In een andere kom brood-
deeg maken van broodmix
volgens de bereidingswijze
op het pak, lh dl rum en de
boter toevoegen. Je moet
blijven kneden tot een soe-
pel deeg ontstaat omdat het
brood anders te vast wordt.
(Maak je niet in vijf minu
ten van het kneden af, dat
is beslist te kort). Nu de ro
zijnen, krenten, sukade en
Franse vruchtjes toevoe
gen. Kneed alles tot een bal
en laat die ongeveer 20 mi
nuten in de kom, afgedekt
met folie op een warme
tochtvrije plaats rijzen.
Intussen de bakplaat van
de oven goed invetten.
Vorm het gerezen deeg
langwerpig en druk het uit
tot een lap van 3 cm dikte.
Maak in het midden van
het deeg met een houten
lepel een brede gleuf en leg
hierin de amandelspijs,
waarvan je een rolletje hebt
gemaakt. Sla het deeg zo
dubbel dat het bovenste ge-
deelte iets kleiner is dan
het onderste. Op de bak
plaat Ieggen en afdekken
met folie. Terwijl je het
deeg nog 40 minuten
laat rijzen op een warme
tochtvrije plaats, de oven
voorverwarmen op 225°C
of op gasstand 5-6.
Folie van het deeg verwij-
deren en de bakplaat onder
in de oven plaatsen. In on
geveer 30 minuten is de
kerststol gaar en goud-
bruin. Als de stol op het
rooster is afgekoeld, be
strooi hem dan dik met ge-
zeefde poedersuiker. Het
staat leuk als je een rode
strik om de stol bindt en
hiertussen een takje hulst
steekt. Als je de stol mee
wilt nemen wikkel hem
dan in aluminiumfolie.
Bij een kopje koffie heb je
op deze dagen natuurlijk
alleen zin in kerstkransjes.
Hiervoor heb je nodig:
I ei
125 gram suiker
250 gram bloem
2Vi theelepel bakpoeder
zout
125 gram honing
zakje amandelen
wat vormen om de koekjes
te steken (je kunt deze bij
warenhuizen en in huis-
houdelijke winkels kopen)
mespuntje gemalen kruid
nagel
Het ei met de suiker roeren
't Wordt pas een echt kerst-
ontbijt met een echte kerst
stol. Nu denk je misschien,
moeilijk? Wij hebben een
recept dat best meevalt,
mits je stap voor stap te
werk gaat. En het resul-
taatom trots op te zijn!
Ingredienten:
75 gram rozijnen
75 gram krenten
50 gram sukade
50 gram Franse vruchtjes
1 pak witte broodmix
Vi dl rum
4 eetlepels roomboter
200 gram amandelspijs
poedersuiker
Bij Kerstmis hoort lekker eten en drinken. De meeste ka-
merbewoners zulien wellicht de kerstdagen doorbrengen
bij familie of vrienden, dus niet zelf koken. Daarom heb
ben wij deze maand gekozen voor wat lekkere knabbela-
rijtjes om zelf thuis klaar te maken en dan in een leuke
verpakking mee te nemen voor je gastvrouw of-heer.
We beginnen met het ontbijt, gaan door naar de koffie en
sluiten af met een hartig hapje voor bij de borrel.
V ertros 31