Koken op je kamer v—1 tot het schuimt. Dan de bloem, bakpoeder, mes- punt zout en even ver- warmde honing met de kruidnagel erdoor. Het deeg kneden, een half uur- tje koud wegzetten en hier- na uitrollen tot een niet te dunne lap, waar je de kransjes uit kan steken. Druk vijf amandeltjes in elk kransje en bestrijk ze met wat melk. Leg ze dan op een beboterd bakblik in een matig warme oven (160°C). Baktijd: 15 a 20 minuten. Bij de borrel ben je na zo'n eetdag wel toe aan iets har- tigs. Wij dachten aan krui- dige kaaskoekjes. Ingredienten: 125 gram bloem 100 gram geraspte oude Goudse kaas 100 gram boter 1 eierdooier kummelzaadjes gedroogde dille paprikapoeder Van de bloem, geraspte kaas en boter een deeg kne den en dit een half uurtje in de koelkast zetten. Rol het hierna uit tot een lap van een Vi cm dikte en steek hieruit de koekjes. Bestrijk ze met eierdooier en bestrooi dan een derde deel ervan met kummel en een derde deel met ge droogde dille. Plaats de koekjes midden in de hete oven (200°C) op een beboterd bakblik en bak ze in ongeveer 10 mi nuten goudgeel. De blank gebleven koekjes kan je dan met paprikapoeder bestrooien. Wij hopen dat jullie wat aan deze recepten hebt. Overigens smaakt een kerststol ook lekker bij een zondags ontbijt en de da- gen voor en na kerst gaan de kransjes er ook nog goed in. Wij beiden wensen jul lie vast prettige feestdagen maarlet een beetje op de calorietjes. Betty en Marita In een kom heet water de rozijnen en krenten onge veer vijf minuten laten wellen. Afgieten en met keukenpapier droogdep- pen. Sukade en Franse vruchtjes fijnsnipperen. In een andere kom brood- deeg maken van broodmix volgens de bereidingswijze op het pak, lh dl rum en de boter toevoegen. Je moet blijven kneden tot een soe- pel deeg ontstaat omdat het brood anders te vast wordt. (Maak je niet in vijf minu ten van het kneden af, dat is beslist te kort). Nu de ro zijnen, krenten, sukade en Franse vruchtjes toevoe gen. Kneed alles tot een bal en laat die ongeveer 20 mi nuten in de kom, afgedekt met folie op een warme tochtvrije plaats rijzen. Intussen de bakplaat van de oven goed invetten. Vorm het gerezen deeg langwerpig en druk het uit tot een lap van 3 cm dikte. Maak in het midden van het deeg met een houten lepel een brede gleuf en leg hierin de amandelspijs, waarvan je een rolletje hebt gemaakt. Sla het deeg zo dubbel dat het bovenste ge- deelte iets kleiner is dan het onderste. Op de bak plaat Ieggen en afdekken met folie. Terwijl je het deeg nog 40 minuten laat rijzen op een warme tochtvrije plaats, de oven voorverwarmen op 225°C of op gasstand 5-6. Folie van het deeg verwij- deren en de bakplaat onder in de oven plaatsen. In on geveer 30 minuten is de kerststol gaar en goud- bruin. Als de stol op het rooster is afgekoeld, be strooi hem dan dik met ge- zeefde poedersuiker. Het staat leuk als je een rode strik om de stol bindt en hiertussen een takje hulst steekt. Als je de stol mee wilt nemen wikkel hem dan in aluminiumfolie. Bij een kopje koffie heb je op deze dagen natuurlijk alleen zin in kerstkransjes. Hiervoor heb je nodig: I ei 125 gram suiker 250 gram bloem 2Vi theelepel bakpoeder zout 125 gram honing zakje amandelen wat vormen om de koekjes te steken (je kunt deze bij warenhuizen en in huis- houdelijke winkels kopen) mespuntje gemalen kruid nagel Het ei met de suiker roeren 't Wordt pas een echt kerst- ontbijt met een echte kerst stol. Nu denk je misschien, moeilijk? Wij hebben een recept dat best meevalt, mits je stap voor stap te werk gaat. En het resul- taatom trots op te zijn! Ingredienten: 75 gram rozijnen 75 gram krenten 50 gram sukade 50 gram Franse vruchtjes 1 pak witte broodmix Vi dl rum 4 eetlepels roomboter 200 gram amandelspijs poedersuiker Bij Kerstmis hoort lekker eten en drinken. De meeste ka- merbewoners zulien wellicht de kerstdagen doorbrengen bij familie of vrienden, dus niet zelf koken. Daarom heb ben wij deze maand gekozen voor wat lekkere knabbela- rijtjes om zelf thuis klaar te maken en dan in een leuke verpakking mee te nemen voor je gastvrouw of-heer. We beginnen met het ontbijt, gaan door naar de koffie en sluiten af met een hartig hapje voor bij de borrel. V ertros 31

Personeelsbladen ABN AMRO Art & Heritage

Algemene Bank Nederland - Ankertros | 1981 | | pagina 23